06
apr.

30% din toate site-urile rulează acum pe WordPress

Oamenii de la Automattic din San Francisco au un motiv bun pentru a sărbători această zi de vineri: sistemul său de management al conținutului WordPress (CMS) deține acum 30% din toate site-urile de pe web.

Asta in functie de W3Techs, un serviciu administrat de firma de consultanta austriaca        Q-Success care studiaza primele zece milioane de site-uri clasate pe Alexa. Numerele sale sunt actualizate zilnic, iar astăzi se vede că WordPress reprezintă 60% din piața CMS.

WordPress a fost în fruntea unui moment bun acum, cu sistemele rivale cum ar fi Joomla, Drupal, Magento, Shopify, Google Blogger și Squarespace, cu o marjă imensă (Joomla ocupă locul 2 cu 3% din site-uri). Desigur, este de remarcat faptul că 50% din toate site-urile sunt fie construite de la zero, fie utilizează CMSes care în prezent nu sunt monitorizate de W3Techs.

Aceasta este o veste bună pentru comunitatea de dezvoltatori care construiește pluginuri și teme pentru open source CMS, precum și pentru gazdele web care oferă pachete WordPress și designeri care oferă clienți și magazine bazate pe WordPress.

A venit un drum lung de când a intrat în vigoare încă din 2003, având în două versiuni: o găzduire proprie, disponibilă gratuit, și o opțiune găzduită la WordPress.com care îmbină serviciile suplimentare și suportul ofertei sale pentru ușurință util. Având în vedere baza sa de utilizatori masivă și comunitatea care susține dezvoltarea open-source, nu pare să renunțe la cheile regelui CMS în curând.